Zjebane ciasto do pizzy

Postanowiłem sobie zrobić własną pizzę, wziąłem pierwszy lepszy przepis. Zrobiłem ciasto z mąki i mleka, na to sos, ser i inne składniki i jadym z tym do piekarnika. Po około dwudziestu minutach wszystko ładnie się na górze przypiekło, od spodu ciasto też zarumienione. No to wyjmuję i próbuję. I co? I chujnia. W środku ciasta glut, prawie że surowe ciasto :/. Wstawiłbym pizze na dłużej, ale dla składników powyżej 20 minut to już za dużo… Chujnia pospolita…

61
104

Komentarze do "Zjebane ciasto do pizzy"

  1. chujowiczu! zarabiaj z kluu.pl, bez działalności gospodarczej, konto automatycznie weryfikowane
  2. A gdzie drożdże?

    1

    0
    Odpowiedz
  3. Ciasto na pizze najpierw piecze się samo, potem dodaje sie skladniki i znowu.

    0

    0
    Odpowiedz
  4. Drożdże synek, drożdże. I czekasz aż wyrośnie, potem do pieca.

    1

    1
    Odpowiedz
  5. Musiałeś trafić na chujowy przepis, podam ci taki, który zawsze wychodzi, robię pizze dla rodziny co sobotę.
    Ciasto:
    – pół kilo mąki
    – pół opakowania drożdży świeżych (google grafika: drozdże babuni – chodzi o takie opakowanie)
    – 250 ml ciepłej wody
    – 1,5 łyżeczki soli
    – łyżka cukru
    – łyżeczka oleju

    Jak to robisz po kolei:
    1) odcinasz pół opakowania drożdży i rozwalasz je na małe kawałeczki do szklanki, wlewasz wodę z puli wody 250 ml i do tego łyżeczka cukru, mieszasz to w szklance i jak już nie będziesz czuć drożdży to dodaj łyżeczkę mąki z puli 0,5 kg mąki, wymieszaj i odstaw na jakieś 5-10 min tą szklanke pod szmatką. Po tym czasie zobaczysz, że z drożdży zrobiła się taka jakby kremowa pianka.
    2) w czasie jak drożdże będą sobie troszke wyrastały w szklance, weź te pół kilo mąki wsyp do miski, łyżkę oleju do mąki i wtedy wlej całe twoje drożdże ze szklanki, po czym wlej tą przygotowaną wcześniej wodę, zostaw sobie troszkę wody na koniec tak, aby w niej rozpuścić 1,5 łyżeczki soli.
    3) mieszaj to co masz w misce, na początku możesz łyżką, jak już będzie troche zagniecione to wlewasz twoją wodę z solą i wyrabiasz dalej ciasto.
    Żeby ciasto było dobre, musisz je wyrabiać tak z 10-15 minut, wyrabiaj w taki sposób, żeby wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
    4) jak skończyłeś wyrabiać to zrób z tego kulkę (jeżeli nic nie zjebałeś to będzie ona dosyć ładnie zbita), weż ją do ręki, idź do zlewozmywaka i oblej tą kulkę wodą, tak, żeby była cała wilgotna z zewnątrz, zapobiegnie to powstaniu skorupy.
    Wsadź spowrotem do miski tę mokrą kulkę i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Na 2 godziny też nic się nie stanie.
    5) po godzinie wyciągnij te swoje ciasto, podziel na ile chcesz części, weź sobie wałek jeżeli nie jesteś utalentowany do ręcznego kręcenia placka, podsyp zamiast mąką to kaszą manną, będzie bardziej chrupkie.

    Ostatecznie dodaj jakiś sos (gotowe bolońskie ze sklepu są dobre), ser na spód i na górę składniki, ale to już raczej każdy wie.
    Tak przygotowaną pizzę wsadzasz do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 230 stopni na 10 minut.
    Zależnie jaką bardziej lubisz – miękkie ciasto, czy bardzo chrupkie, jeśli miękkie to do pieca na te rożno, jeśli chrupiące to na sam spód na jakąś blaszkę.
    No i najlepiej jak byś miał takie krążki metalowe do pizzy, albo do tortów okrągłych, do ciasta też chyba będzie ok.
    10 minut w piecu i gotowe.
    Pół kilo mąki starczy, żeby 4 osoby sobie pojadły. Jeżeli masz większy apetyt, zrób z 3/4 kg albo z 1 kilograma mąki, reszta składników proporcjonalnie.
    Jeżeli jesteś oporny to najlepiej jak zobaczysz filmik do tego przepisu, który ci podałem.
    Wpisz w google: mega zajebiste ciasto na pizzę i wyskoczy ci filmik od kocham gotować.
    Osobiście, nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby coś nie wyszło w tym przepisie, a zrobiłem ich już gdzieś 400 sztuk 😀
    Pozdrawiam.

    2

    0
    Odpowiedz
  6. Drożdże, troszkę cukru i soli i zostawić do wyrośnięcia, kucharz z Ciebie nie będzie

    0

    0
    Odpowiedz
  7. Chyba zabrakło drożdzy 😛

    1

    0
    Odpowiedz
  8. idioto. ciasto najpierw trzeba podpiec bez składników. później składniki i dalej przypiekasz… boRZe

    0

    6
    Odpowiedz
  9. trzeba zaczekać godzinę aż ciasto wyroście a dopiero potem rozwałkować ,ponakładac składniki i piec ośle.poza tym jak cistao było tylko z mąki i mleka i nie dałes drożdży to nie wiem co ci się tam miało upiec.weź poczytaj troche zanim się za coś zabierzesz

    0

    1
    Odpowiedz
  10. Kolego a drożdże ?? :>

    1

    0
    Odpowiedz
  11. Za niska temperatura. Przyjeb z 220 stopni następnym razem

    2

    0
    Odpowiedz
  12. ale tu się kurwa specjaliści wypowiadają… Nie trzeba ciasta wcześniej wypiekać, omg

    5

    0
    Odpowiedz
  13. Do wszystkich mądrali: Specjalnie korzystałem z przepisu na ciasto do pizzy bez drożdży (bo ich nie miałem akurat), ale chuj już. Doszedłem do wniosku, że za grube ciasto zrobiłem.

    2

    0
    Odpowiedz
  14. youtube: paei100- zajebisty przepis na ciasto

    0

    0
    Odpowiedz
  15. To pizza z kleksem miala byc? 😀

    0

    0
    Odpowiedz
  16. I po chuj się męczyłeś? Mogłeś kupić w Biedronce i było by takie samo ale mniej roboty. Musiałeś po prostu udowodnić że jesteś zajebisty- nie nie jesteś.

    0

    1
    Odpowiedz
  17. najlepszy przepis na pizze: telefon, podajesz składniki, za 20, góra 30 minut masz elegancka zajebcza pizze na stole..

    1

    0
    Odpowiedz